Hvor lykkelig er du? Test deg selv -og få et forslag til hvordan du kan få det bedre.

Ta lykketesten på NRK sine nettsider.

Kan du oppleve mer lykke og velvære i livet ditt? Kan dette gjøre at du blir friskere og mer velfungerende? Kan det gi deg mer energi og større effektivitet? Kan det gjøre at du blir et bedre menneske for dem du velger å bry deg om? 
 


Svaret på disse spørsmålene er som regel JA.   Det sier jeg fordi jeg har jobbet i 25 år med  å veilede mennesker som IKKE var lykkelige.  Jeg vet forskjellen på sykdom (som angst og depresjon) kontra normalt fravær av lykke, glede og velvære.  Jeg vet det fordi jeg lenge var hemmet av angst, og i flere år var satt helt ut av en langvarig depresjon. Jeg vet det også fordi jeg har studert psykologi.  Jeg er ikke psykolog, men har 4 års utdanning i arbeids og organisasjonspsykologi fra Universitetet i Bergen.  Jeg har i tillegg tatt spesialutdanning i personlighetspsykologi, coaching og positiv psykologi. 

Jeg har jobbet med alt fra toppledere i næringslivet til langtids arbeidsledere og narkomane. Noen har mål de skal nå – de skal lykkes med noe. Andre har vært ”friske”, men livstrett og sliten, uten at de helt forsto hvorfor.  Jeg har sett gleden deres øke og livsgleden blomstre.  Sinte har blitt blidere, trette har fått krefter, triste har blitt gladere.

Lykke er for noen en klisje.  I vitenskapelig forskning de siste 20 årene er ordene "velbehag" (wellbeing) og glede (happiness) brukt for å beskrive den følelsesmessige tilstanden. Professor Sonja Lubomirsky er en av dem som jar forsket lenge på dette - og hun har kommet frem til 12 aktiviteter folk kan gjøre noe for å øke sin glede. Disse er beskrevet i boken "The how of happiness" (Hvordan få mer glede).

"Man kan ikke være lykkelig hele tiden" sier noen.  Selvfølgelig ikke, for vi er ikke laget av plast, og livet inneholder triste og vanskelige opplevelser. Stemningen går opp og ned. Men hvis man kan si at det finnes en skala fra 0 -10, så kan vi måle tilstanden akkurat nå for tiden.   Kan vi samtidig få tips om hvilke aktiviteter vi kan gjøre for å få mer glede, går det jo an å prøve - ikke sant? 

Nettopp dette har to norske forskere gjort.  De har laget en "lykke-test" som måler lykke, og etterpå gir slike tips.  Den ligger her, på NRK sine nettsider. 

Triste sanger : 
Jeg har noen sanger om det å ikke være lykkelig.  Jeg har vært der, som sagt. 
Om kjærlighetssorg:  "Vi som søker lykken"
Om sorg:  "-Hvorfor det?"
Om å ikke orke mer:  "Se meg"

Glade sanger: 
Jeg har også noen sanger om det å være lykkelig.  Jeg har funnet noen veier hit.  De vil jeg gjerne dele med deg.
Om å være forelsket:  "Du er så ..."
Om en pike som er glad: "Piken i gresset"
 

Leave a comment

    Please or register to post.

    Add comment